Wooncoop Hoogstraat

Genk

In opdracht van Wooncoop worden 10 wooneenheden en een gemeenschapshuis vormgegeven waarbij de focus ligt op  het collectieve en innovatieve karakter van dit cohousing project. Het collectieve karakter van het project wordt gerealiseerd door een optimale oriëntatie van de tuin en het realiseren van een collectieve buitencirculatie die aanleiding geeft tot ontmoetingen tussen de bewoners van individuele voordeur, via de collectieve circulatie tot de collectieve ruimtes en de tuin.

opdrachtgever
Wooncoop cv

fase
vergunningsaanvraag

oppervlakte
1.184 m²

Er wordt een gevarieerde mix aan woningtypologieën voorzien: 5 kleinere units en 5 grotere units. Alle units zijn rolstoelbezoekbaar en 3 units worden rolstoelbewoonbaar ingericht. Er wordt ingezet op flexibiliteit en ruimtelijkheid. Door een rationele structuur waarbij niet alle wanden als dragend voorzien zijn, is er een zekere flexibiliteit in het ontwerp ingebouwd.

De woonunits voldoen aan het hedendaagse én toekomstige wooncomfort. De inkomhal maakt deel uit van de leefruimte voor maximale ruimtelijkheid en lichtinval, indien gewenst door de bewoners kan deze alsnog onafhankelijk gemaakt worden. Elke woning heeft een private buitenruimte wel of niet gelinkt aan de gemeenschappelijke passerelle.

De collectieve buitencirculatie trekt het gezichtsveld open naar de tuin en het gemeenschapshuis. De bewoner krijgt steeds de vrije keuze tot deelname in het gemeenschapsleven. Door onder meer een leefruimte, een wassalon, een hobbyruimte en een zuidgerichte tuin te delen, wordt kwalitatief wonen mogelijk voor een grote groep mensen.

De plint van het project wordt uitgevoerd in een robuuste lichtgrijze beton. Door deze consequent door te trekken komt het gebouw op een sokkel te staan. De private woningen worden uitgewerkt in een licht rood-bruine gevelsteen in halfsteens verband. Het collectieve gedeelte onderscheidt zich van de rationele stapeling van de woningen door toepassing van een lichtgekleurde geprofileerde metalen gevelafwerking. Buitenschrijnwerk en de collectieve passerelle worden in een bijpassende rood/bruine tint uitgevoerd.

Op de gemeenschapsruimte en de dakterrassen worden voorzien van een extensief groendak.

samenwerking
Creteq (veiligheidscoördinatie, technieken en EPB)
Dubimax (stabiliteit)