Steinerschool GO! Vlinderwijs

Antwerpen

Op de projectsite, waarin het voormalige Klooster van de Soeurs de l’Espérance (later het medisch instituut Lamorinière) gevestigd is, wordt een nieuwe schoolsite gecreëerd voor zowel GO! Vlinderwijs als Steiner. Beide schoolinstanties wensen in dialoog te treden door hybride gebruik van bepaalde collectieve ruimtes.

Het ontwerpvoorstel van OM/AR zet in op zowel de historische, stedenbouwkundige context als op de sociale dynamiek met de wijk en tussen beide scholen.

 

 

opdrachtgever
GO! en Steiner

fase
wedstrijdontwerp

oppervlakte
6.242m²

OM/AR Steinerschool GO! Vlinderwijs
OM/AR Steinerschool GO! Vlinderwijs
OM/AR Steinerschool GO! Vlinderwijs

Het klooster wordt gekenmerkt door een voorste bouwvleugel dat parallel met de Lamorinièrestraat zich als poortgebouw manifesteert. Aansluitend zijn er twee bouwvleugels, waarvan aan de ene zijde een kapel. Deze kapel is in het ontwerpvoorstel terug ingezet als collectieve ontmoetingsplaats voor culturele doeleinden.

Door een nieuwe luifel te integreren in het ontsloten binnengebied ontstaat er niet alleen op een speelse wijze een nieuwe overdekte buitenruimte, de buitenspeelruimte wordt zo ook vergroot en houdt rekening met het achterliggende groengebied dat deels ook een woonzorgcentrum zal huisvesten. Door deze extra buitenruimte, krijgen ook meerdere klaslokalen rechtstreeks toegang tot de buitenruimte. Zo ontstaat er een rijkelijk speel- en leerlandschap voor twee schoolinstanties die met elkaar in synergie gaan.

  • OM/AR Steinerschool GO! Vlinderwijs
    1/3
  • OM/AR Steinerschool GO! Vlinderwijs
    2/3
  • OM/AR Steinerschool GO! Vlinderwijs
    3/3

samenwerking
Arcadis (stabiliteit en technieken)
OMGEVING (landschap)

t.e.m. oktober 2018 uitgevoerd onder naam van OMGEVING