Sportoase Groot Schijn

Deurne

Aan de oostelijke rand van de stad Antwerpen, te midden van het groen van park Ruggeveld, is de locatie voor het nieuwe zwembad Sportoase Groot Schijn, gekoppeld aan een ijsbaan. Er werd een compact sportgebouw ontworpen dat een grote veelzijdigheid in zich bergt en zich op een speelse manier verbindt met de omgeving. Die relatie met het park wordt vooral tot
stand gebracht door de keuze voor de oriëntering van de inkom. Die is gelegen aan de zuidwest hoek, de kant van het park waar de halte voor het openbaar vervoer te vinden is.

opdrachtgever
Groep Sportoase nv

fase
opgeleverd

oppervlakte
 18.250 m²

Sportoase Groot Schijn

De entree van het zwembadcomplex is een open en uitnodigende ruimte, in feite een overkapte verblijfsruimte. Er zijn slanke kolommen en een dubbel hoge voorruimte met doorzicht naar het recreatiebad, wat de levendige en open sfeer versterkt. De houten wandbekleding met horizontale en verticale belijning rijmen op de groene omgeving en er zijn doorkijkjes naar de buitenbaden, die zich deels buiten, op het balkon op de tweede verdieping bevinden.

Sportoase Groot Schijn

Vanuit de inkomhal heeft men toegang tot het zwembad, de fitness, de horeca en de ijsbaan. Op de begane grond van het zwembad zijn kleedruimtes te vinden, op de eerste verdieping een fitness-ruimte die een vrij zicht op de baden geeft, en een over drie verdiepingen verdeeld glijbanen complex en een sportbad met 8 banen van 25m, naast een aparte faciliteit voor schoonspringers en duikers. Op de tweede verdieping is een horeca-voorziening en een buitenterras met twee buitenbaden, omgeven door een ligweide. Dit nieuwe complex is meer dan een zwembad, het is een totaalconcept; het gebouw is bedacht als een omgeving waarin alle vormen van zwemmen en duiken, van sportief tot recreatief, van jong tot oud, van babyzwemmen tot revalidatie zo comfortabel mogelijk naast elkaar kunnen bestaan.

Sportoase Groot Schijn

In dit zwembad heerst daglicht, door de skylights en de glazen puien. Het ontwerp kenmerkt zich door openheid en dankzij de doorkijkmogelijkheden die de relatie verzorgen tussen de verschillende niveaus. De breed ontworpen verbindingsruimtes en de houten accenten scheppen een vriendelijke en ontspannen sfeer. Het hout levert ook nog een bijdrage aan de akoestiek van het gebouw die zo belangrijk is in zwembaden.

Aansluitend wordt een ijsbaancomplex gebouwd bestaande uit 2 ijspistes.

  • Sportoase Groot Schijn
    1/2
  • Sportoase Groot Schijn
    2/2
Sportoase Groot Schijn
Sportoase Groot Schijn
Sportoase Groot Schijn

samenwerking
ZJA architecten (architectuur)
Boydens (technieken)
OMGEVING (omgevingsaanleg)
Van Roey (aannemer)