OPZ Geel

Geel

OM/AR won, onder de naam OMGEVING, de open oproep voor de renovatie van het rehabilitatiecentrum van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ) te Geel door de geïntegreerde aanpak en totaalvisie op het vooropgestelde programma van eisen. De kwaliteit en sterkte van het voorstel is gebaseerd op 2 grote pijlers. Ten eerste vinden we een sterke toekomstvisie op de ganse site belangrijk om een te enge benadering vanuit een geïsoleerd gebouw te vermijden. Door deze totaalbenadering heeft de opdrachtgever nieuwe mogelijkheden op de campus ontdekt met het toevoegen van 2 aangrenzende paviljoenen aan de oorspronkelijke opdracht als gevolg. Daarnaast herdachten we ‘from zero’ en vooral vanuit de beleving van de patiënt het functioneren van het rehabilitatiecentrum. Het onttrekken van de rehabilitatie aan de ziekenhuissfeer en het creëren van een thuisgevoel is een belangrijke uitgangshouding geweest.

opdrachtgever
VIPA, Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel

fase
gerealiseerd

oppervlakte
1.400 m²

OM/AR_OPZ Geel
 • OM/AR_OPZ Geel
  1/2
 • OM/AR_OPZ Geel
  2/2

Dankzij de toevoeging van de paviljoenen werd het rehabilitatiehuis in zijn historische context hersteld. Minder waardevolle gebouwaanhangsels en gebouwen werden verwijderd en grote groenmassieven werden gesnoeid. Hierdoor ontstaan zichtassen en verbindingen die de dichtgeslibde campus opnieuw tot een open en publiek toegankelijk park maken.

OM/AR_OPZ Geel
OM/AR_OPZ Geel

Glazen luifels en verdwenen bakstenen tuinmuren werden herplaatst maar dan op een hedendaagse manier. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk was enkel nog in één paviljoen aanwezig. Dit werd in zijn oorspronkelijk toestand behouden. Bij de andere gebouwen werd geopteerd voor sober zwart schrijnwerk. Het rehabilitatiecentrum bestaat uit drie historische gebouwen in een symmetrische compositie. Het centrale hoofdgebouw is omgevormd tot een open dagverblijf voor 60 patiënten en een nachtverblijf voor 30 patiënten. De 2 aangrenzende paviljoenen huisvesten een consultatiecentrum en therapieruimten met cafetaria. Net zoals in een traditioneel woonhuis werd het gebouw opgedeeld in verschillende kamers en werd gezocht naar een toepasselijke sfeer voor elke kamer.

 • OM/AR_OPZ Geel
  1/2
 • OM/AR_OPZ Geel
  2/2

In dit nieuwe Rehabilitatiehuis voelen de psychiatrische patiënten en het personeel zich thuis.De aandacht voor verschillende sferen en herkenbaarheid hebben we bij de inrichting van het park doorgetrokken. We ontwierpen buitenkamers met gradaties van openheid en bescherming. Achter het gebouw liggen twee binnentuinen die nauw aansluiten bij de leefruimtes van de patiënten. De ‘actieve’ zonnetuin ligt aan de eetruimte. Hier kan je gezamenlijk buiten eten en ontspannen. De ‘rustige’ tuin is gelegen aan de leefruimte onder een oude taxusboom. Dit is de schaduwtuin om op een bankje tot rust komen. Naast de binnentuinen liggen twee boomgaarden met een meer publiek karakter. Voor de paviljoenen komt nog een moestuin, dichtbij de therapiekeuken, en een prachtige bloementuin. Beide tuinen sluiten aan op de centrale publieke parkweg die ook langs het grote gras- en bloemenveld voor de inkom van het Rehabilitatiehuis loopt.

 

samenwerking
OMGEVING (landschap)

t.e.m. oktober 2018 uitgevoerd onder naam van OMGEVING