OLM

Bonheiden

OM/AR architecten ontwerpt 43 wooneenheden voor ouderen te Bonheiden. Deze wooneenheden worden gerealisserd in 3 gebouwen. Per gebouw worden er 14 tot 15 wooneenheden gecreeërd van minimaal 64m² inclusief gemeenschappelijke voorzieningen en ondergrondse parkeergarages. Het ontwerp focust op de verankering van de projectsite in de omliggende context en het vergroten van de leesbaarheid. Bovendien wordt een doordachte stedenbouwkundige inplanting gecombineerd met het compact realiseren van het gevraagde programma met aandacht voor rationeel en kostenefficiënt bouwen.

opdrachtgever
Volskwoningen van Duffel

fase
schetsontwerp

oppervlakte
3.250 m²

OLM wonen voor ouderen Bonheiden OM/AR architecten

De 3 bouwvolumes organiseren zich rond een centrale zone op de projectsite. De specifieke inplanting van de 3 gebouwen creeërt een duidelijke positieve ruimte te midden van de projectsite en negatieve ruimte aan de rand en op de hoeken van de projectsite. Door de positionering van de gebouwen blijft de hoek t.h.v. de Korte Hondshoekstraat en de hoek t.h.v. de Olmenlaan open. Samen met de toegang tot de projectsite aan de Schoolstraat zorgt dit voor grote doorwaadbaarheid van de site en ondersteunen de perspectieven de circulatieroutes doorheen de projectsite. De hoofdcirculatie doorheen de projectsite maakt een organische, functionele en visule connectie tussen Hof ter Blommeren richting de Korte Hondshoekstraat. De toegang van elk gebouw sluit aan op de centrale zone tenmidden van de 3 gebouwen.

Deze centrale plek wordt opgeladen door het toekomen en verlaten van de bewoners vanuit de gebouwen in combinatie met de maximale doorwaadbaarheid die gecreeërd wordt.
De ruimte die onstaat door de positionering van de gebouwen fungeert als een park op niveau van de wijk.

OLM Bonheiden inplantingsplan OM/AR architecten

Door de duidelijk afgebakende bouwzones wordt het onderscheid privaat – publiek leesbaar. Alle private zones bevinden zich binnen de afgebakende bouwzones van de bouwblokken. De gebouwen beschikken over een opgehoogde plint waardoor de mentale afstand tussen rivate delen en het publieke park nogmaals worden onderschreven. De terrassen en aangrenzende leefruimtes zijn allemaal naar het park gericht waardoor de sociale controle en sociale interactie wordt gemaximaliseerd. Een heldere volumetrie, ontworpen als vrijstaande parkvilla’s zorgvuldig ingepland in een open parkstructuur, versterkt
de doorwaadbaarheid en het open karakter van de projectsite.

samenwerking
DS Engineering (stabiliteit)
SB Heedfeld (technieken)