Palazzo Verde

Antwerpen

OM/AR ondersteunt Stefano Boeri Architetti als locale architect bij de uitwerking van het project Palazzo Verde te Nieuw Zuid Antwerpen. Palazzo Verde bestaat uit een trapsgewijs L-volume rond een centrale binnentuin. Het is een stedelijke gebouw dat zich inpast binnen het masterplan van Nieuw-zuid. Het gebouw heeft een rationele structuur omhult door een ‘schil’ dat in dialoog treedt met haar omgeving. In het ontwerp verlegt de binnenruimte haar grenzen in de richting van de buitenzijde. Een serie van balkons en daktuinen genereert een overmaat en probeert tegelijk de grens tussen binnen en buiten te vervagen. Er is gezocht naar een balans tussen de formele strengheid binnen het masterplan en de heterogeniteit van een poreus lichaam, de stijfheid van vlakke oppervlakken en de speelse variaties die ontstaan door de accenten van de daktuinen en balkons.

 

 

opdrachtgever
Triple Living

fase
uitvoeringsontwerp

oppervlakte
6.000 m² woonoppervlakte
450 m² publieke ruimte

website Stefano Boeri Architetti

website Triple Living

B20 i.s.m. Stefano Boeri Architetti Triple Living Nieuw Zuid

In het project zijn drie collectieve daktuinen geïntegreerd. Deze daktuinen op niveau 4, 6 en 7 vormen met hun struiken, bomen en planten een microbos in het hart van de stad. Alle appartementen worden verbonden door groen.  Het gebouw is door zijn dynamische vormgeving anders dan de gebouwen rondom maar sluit evenwel aan op de context van de buurt. Palazzo Verde bestaat uit ongeveer 6000m2 woonoppervlakte en  450m2 commerciële ruimte en ateliers. De wooneenheden bevinden zich allemaal op de verdiepingen, gekoppeld aan de dakterrassen en daktuinen. De appartementen zijn ontworpen op een grid waardoor deze vlot samengevoegd kunnen worden.  Op het gelijkvloers wordt er een commerciële plint gevormd in combinatie met een Circularity Center met atelieruimtes dat zich verderzet tot op het niveau onder het maaiveld aangrenzend aan een patio. Deze patio is ook bereikbaar vanaf het openbaar domein via een buitentrap, vormgegeven als zitelement.

B20 i.s.m. Stefano Boeri Architetti Triple Living Nieuw Zuid

Er wordt gewerkt met een gelimiteerd pallet aan materialen en kleuren zodat alles één harmonisch geheel vormt dat in lijn ligt met de algemene esthetiek van de omgeving. Het materialenpallet brengt balans in de gearticuleerde volumetrie met een sterke aanwezigheid van de groene daktuinen. De beplanting en bomen werden zorgvuldig uitgekozen omwille van hun gedrag doorheen de verschillende seizoenen. De sequentie van loggia’s en balkons zorgt ervoor dat elke woonunit wordt voorzien van een buitenruimte met variërende lichtinval en zichten. O

B20 i.s.m. Stefano Boeri Architetti Triple Living Nieuw Zuid

samenwerking

Stefano Boeri Architetti (architectuur en landschap)
Dott. Ing. Laura Gatti (agronomist en landschap)
GroupD (stabiliteit)
Sweco (technieken)
Ing. Dirk DeGroof (duurzaamheid)
D2S International (akoestiek)