Lindenpark

Schilde

Het ontwerp omvat 38 sociale wooneenheden met een ondergrondse parkeergarage en een landschap met bovengrondse publieke parking.

De inplanting is gebaseerd op volgende 3 concepten: het landschap structureert, wonen ‘aan het groen’ versus wonen ‘in het groen’ en het op maat brengen van bouwvolumes.

opdrachtgever
De Voorkempen

fase
wedstrijdontwerp

oppervlakte
2.937 m²

  • 1/3
  • 2/3
  • 3/3

OM/AR creëert herkenbaarheid in de wijk door gebruik te maken van een heldere vormentaal met het klassieke zadeldak, de schouw van de liftkoker en een gemetste gaanderij. Deze elementen worden repetitief ingezet en vormen zo een harmonieus geheel.

De architectuur ondersteunt de leesbaarheid van de site door het accentueren van inkomdeuren en het vervagen van de grens tussen publiek en privaat. De inkomdeuren worden voorzien aan het binnen gebied en zorgen zo voor een levendige plint die tegelijkertijd het binnen gebied oplaadt.

De groenruimte krijgt een belangrijke functie en wordt ingezet als publiek groen en als uitbreiding van de private buitenruimtes.

De woningen worden gekenmerkt door hun specifieke buitenruimtes. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

De volumes “aan het groen” worden gekenmerkt door een gaanderij: de woningen op het gelijkvloers geven hierop uit. De gaanderij brengt een graduele overgang tussen publiek en private buitenruimte. Op de verdiepingen laadt de gaanderij de private terrassen op.

De gelijkvloerse woningen krijgen een private tuin die uitgeeft op een groene bufferzone. De woningen onder het dak krijgen een ruim dakterras. De afstand van 2 bouwlagen tussen beide buitenruimtes zorgt voor voldoende privacy.

De volumes “in het groen” worden uitgewerkt als een compact volume met inpandige terrassen die uitgeven op de natuurlijk, groene omgeving.

  • 1/2
  • 2/2

samenwerking
Peritas (stabiliteit & technieken)
Kollektif (landschap)