F. Ferrerlaan

Gentbrugge

OM/AR werkt samen met RE-ST architecten aan de renovatie van 70 appartementen en een haalbaarheidsonderzoek voor de uitbreiding van sociale appartementen te Gentbrugge.

 

opdrachtgever
Thuispunt Gent bv

fase
werf

 

 

  • 1/2
  • OM/AR Ferrerlaan
    2/2

Het huidige gebouw getuigt nog van een positief naoorlogs vooruitgangsdenken waarbij groene, open ruimte, licht en een goede oriëntatie gezien worden als een essentiële bouwsteen voor het collectief en toch stedelijk wonen. Niet alle principes werden optimaal toegepast in dit woonblok. Dit laat-modernistisch gedachtegoed brengt ook een aantal problemen met zich mee die we willen herdenken in ons architecturaal concept.

  • OM/AR_F. Ferrerlaan
    1/2
  • OM/AR_F. Ferrerlaan
    2/2
OM/AR_F. Ferrerlaan

De basistypologie van het bestaande gebouw blijft grotendeels behouden. Deze typologie bestaat uit een centrale kern voor de verticale ontsluiting, een binnengaanderij ter hoogte van de achtergevel die uitmondt in twee noodtrappen met hieraan tien wooneenheden, van voornamelijk appartementen met twee slaapkamers, gekoppeld op elke verdieping. Aangezien de oppervlaktes van de bestaande ruimtes van de wooneenheden niet voldoen aan de hedendaagse normen van de VMSW zullen deze omgevormd worden tot éénslaapkamerappartementen. Dit door middel van minimale ingrepen zodat behoud van bewoning mogelijk blijft tijdens de werken.

samenwerking
RE-ST architecten (architectuur)
DS Engineering (stabiliteit)
SB Heedfeld (technieken)
PIC-Everaert Cooreman (aannemer)

t.e.m. oktober 2018 uitgevoerd onder naam van OMGEVING